Сьогоднішнє різномаїття рослин результат складних еволюційних процесів природи. Від початку появи і до нині вони продовжують розвиватися та змінюватися.
Через небезпеку деякі види рослин еволюціонуючи виробили механізми захисту від простих шипів до так званої «хімічної зброї».
До «хімічної зброї» можна віднести речовини:
Прикладом цього є рослини які ви бачити майже щодня на власній кухні – часник, червоний перець, чорна і салатна гірчиця, ріпак та корінь хріну. Кожний з цих звичних продуктів містить захисні речовини.
Часник виробляє аліцин. Органічну сірковмісну сполуку яка міститься в клітинах рослини. Коли часник зазнає механічних пошкоджень (укуси комах, тварин, надрізи ножем і тп) Аліцин вивільняється створюючи характерний потужний аромат, який бере участь у механізмі захисту рослини від шкідників.
Антиоксиндантну дію аліцину вперше почали виділяти і вивчати в 1944 р Честер Дж. Кавалліто та Джон Хейс Бейлі. Що в подальшому призвело до більш детального вивчення речовини для використання в різних галузях, одна з яких сільськегосподарство.
Капсаїцин, який є головним активним компонентом червоного перцю, також працює захисним механізмом. Ця хімічна сполука подразнює та викликає пекучі відчуття при контакті з нею у ссавців та багатьох комах.
Рослина виробляє капсаїцин та подібні до нього сполуки (капсаїноіди) для захисту від грибкових хвороб та шкідників.
Ця речовина у великих кількостях міститься в плацентарних тканинах рослин на яких містяться насінини, у внутрішніх мембранах та у невеликій кількості в інших тканинах. Саме насіння не містить касаїцину, але найбільша кількість цієї сполуки знаходиться на внутрішній стороні насіннєвої камери.
Подразнюючий еффект сполуки не впливає на птахів. А через їх травну систему птахи стали головними росповсюджувачами насіневого матеріалу червоного перцю.
Також за його фунгіцидні властивості капсаїцин використовують для знищення грибкового патогену Fusarium, що вражає рослини. Це робить його одним із головних компонентів органічних фунгіцидів.
Синігрин глікозид, який надає гіркий смак та специфічний запах, міститься в:
Насіння гірчиці також містить ферменти (мірозінази), які гідролізують цей глікозид формують наступний компонент ефірногірчичну олію, яку ми і використовуємо для створення інсектициду. Саме ця речовина подразнює шкіру тварин та покриви деяких комах.
Всі ці рослинні речовини та багато інших люди в продовж багатьох років використовують у своєму господарстві для захисту від шкідників.
Саме тому компанія «Органік Синтез» поєднує у своїх препаратах компоненти перевіренні багатьма поколіннями з інноваційними технологіями. І завдяки правильно підібраним методам екстракції та комбінуванню інших біологічноактивних рослинних сполук було створенно унікальний для України препарат з широким спектром дії. «Фітоімун Синтез» інсектицид має ряд переваг: