Які способи обробки насіння краще? Як довго потрібно обробляти насіння? Чому вони не сходять зовсім або сходять пізно і не всі? – такими питаннями щорічно задаються захоплені садово-городніми турботами люди. Відповісти на ці питання і просто, і складно водночас, аж надто багато тут різних тонкощів, упереджень, протиріч і підводних каменів …
Передпосівна обробка насіння має дуже велике значення. Погодні умови в посівну пору часом далекі не тільки від ідеальних, але навіть від просто сприятливих. То холодно, то зарядять дощі, то швидко пересихає грунт … та хіба мало, чим може «порадувати» погода. Насінням в подібних умовах не комфортно, прокидатися вони не поспішають, а час іде. Ось чому так важливо отримати ранні сходи, подолавши біологічну тугоророслість насіння і послабивши несприятливі умови їх проростання.
Як підготувати насіння до посіву і чи обов’язково це робити? Які способи обробки насіння краще? Як довго потрібно обробляти насіння? Але ось насіння проросли, і на обличчі городника заклопотаність і розчарування.
Кожен городник хоч раз та стикався з нерівномірністю сходів – десь вони густіше, десь рідше. Те насіння сходить дружно, «на раз-два», а то їх поява розтягується на тиждень… Чому так відбувається?
Насіння багатьох овочевих культур дуже дрібні – це раз. На поверхні насіння різних культур є у кого-то горбки, у кого-то шипики, опушення і т. д. – це два. Все це ускладнює рівномірний розподіл насіння по поверхні при посіві. Саме ці фактори впливають на нерівномірність посіву, що, в свою чергу, відбивається на кінцевому результаті – врожаї і декоративності рослин.
У промисловому насінництві використовують спеціальні терткові машини для видалення з насіння шипиків і гачків, для дроблення плодів (клубочків) буряка, дражіратори, аератори і інші агрегати – все для того, щоб підвищити рівномірність і точність висіву, щоб зменшити норми висіву, щоб знизити витрати на вирощування овочевих та декоративних культур.
Ну а як бути городникам? У них же немає цих спеціальних агрегатів.
По-перше, покупні насіння вже очищені від шипиків, протравлені, дражированная і навіть наклеєні на паперову стрічку – вибирайте, що вам більше до душі і по кишені. А тим, хто вирощує насіння самостійно, непогано б згадати не складний прийом відділення зерна від плевел – беруть жменю насіння і труть між долонь. Так можна поступати зі свіжозібраних насінням моркви, коріандру, цибулі та інших культур, для яких подібна операція потрібна. Та й замочування, аерація і навіть складний прийом – дражування – цілком можна робити в домашніх умовах.
У світовій практиці існують дві категорії підготовки насіння до сівби:
Вирощування рослин в захищеному грунті – це інтенсивна галузь рослинництва, яка передбачає отримання максимально швидких і дружних сходів, а значить, використання насіння високих посівних якостей. Обробляти насіння перед посівом або сіяти їх необробленими – справа кожного. Але той, хто прагне отримати ранній і багатий урожай, починає піклуватися про нього з передпосівної обробки насіння.